sobota, 16 stycznia 2016

Kruche maślane ciastka

Składniki:
- 200g masła
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 3 żółtka
- 180g cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy ciasto, aż wszystkie składniki jednolicie się połączą, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, wycinamy wybranej wielkości i kształtu ciasteczka, przekładamy je na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał, formę z ciastkami wkładamy do lodówki. Ciastka pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż lekko zbrązowieją. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Inspiracja:madebymomandson

1 komentarze:

mariita pisze...

Świetny przepis, na pewno skorzystam :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne