czwartek, 14 stycznia 2016

Risotto z gruszką i gorgonzolą

Składniki:
- 250g ryżu do risotto
- 2 małe gruszki
- 1 kieliszek białego wina
- 100g sera gorgonzola
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Jedną gruszkę kroimy na pół, wycinamy nasiona i dzielimy ją na mniejsze kawałki, następnie podsmażmy na maśle, aż zmięknie i  lekko się zrumieni.
2. W garnku na oliwie podsmażamy szalotkę i drugą obraną, pokroją w kostkę gruszkę, następnie wsypujemy ryż, chwilę przesmażamy, zalewamy winem. Gdy alkohol wyparuje stopniowo wlewamy bulion do momentu, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dolewamy więcej płynu).
3. Gdy ryż będzie gotowy przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, podajemy go z usmażoną na maśle gruszką i z pokruszoną gorgonzolą.
Inspiracja:rozkosze-stolu

2 komentarze:

MagdaLENA pisze...

Jakie polecasz wino? Totalnie nie znam się na winach i nigdy nie wiem jakie wybrać.

Pokochaj gotowanie pisze...

Nie mam ulubionego wina, ważne żeby było wytrawne. Kupuję wina raczej w przystępnych cenach, np. firmy Celebro.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi