czwartek, 19 listopada 2015
Dyniowe tiramisu
Składniki:
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamony
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3/4 szklanki puree z dyni***
*do nasączenia
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- ok. 250ml likieru amaretto lub orzechowego
- 3/4 szklanki wody
*dodatkowo
- ok. 300g podłużnych biszkoptów do tiramisu
- cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
1. Serek mascarpone miksujemy kilka minut z cukrem, przyprawami oraz z dyniowym puree, aż masa zgęstnieje. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniej przygotowanym serkiem dyniowym.
2. W misce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do nasączenia. W tak przygotowanym płynie moczymy przez chwilkę biszkopty. W formie o wymiarach ok. 25x25cm układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów, następnie smarujemy połową dyniowego kremu, kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i smarujemy pozostałym kremem.
3. Gotowe tiramisu posypujemy cynamonem, wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
***Dyniowe puree najlepiej przygotować poprzez upieczenie dyni w piekarniku, a gdy zmięknie zmiksowanie jej na gładko.
Inspiracja:malacukierenka
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamony
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3/4 szklanki puree z dyni***
*do nasączenia
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- ok. 250ml likieru amaretto lub orzechowego
- 3/4 szklanki wody
*dodatkowo
- ok. 300g podłużnych biszkoptów do tiramisu
- cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
1. Serek mascarpone miksujemy kilka minut z cukrem, przyprawami oraz z dyniowym puree, aż masa zgęstnieje. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniej przygotowanym serkiem dyniowym.
2. W misce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do nasączenia. W tak przygotowanym płynie moczymy przez chwilkę biszkopty. W formie o wymiarach ok. 25x25cm układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów, następnie smarujemy połową dyniowego kremu, kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i smarujemy pozostałym kremem.
3. Gotowe tiramisu posypujemy cynamonem, wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
***Dyniowe puree najlepiej przygotować poprzez upieczenie dyni w piekarniku, a gdy zmięknie zmiksowanie jej na gładko.
Inspiracja:malacukierenka
Etykiety:
Ciasta bez pieczenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
O mamo, ale mnie naszła ochota na taką jesienną wersję tiramisu:)
ostatnio dyniowy krem z mascarpone należy do moich ulubionych!
Prawdziwie listopadowe tiramisu, musi smakować obłędnie, szczególnie, że dynie uwielbiam!:) Przy przygotowaniu puree z dyni najlepszy jest smakowity zapach roznoszący się po całej kuchni
Prześlij komentarz