sobota, 24 października 2015
Muffiny serowo-ziołowe z pomidorkami
Składniki:
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju słonecznikowego Oleofarm
- 2 jajka
- 220g serka typu włoskiego albo ricotty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- kilka pomidorków koktajlowych
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy, następnie mieszamy z olejem, mlekiem i jajkami. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na samym końcu dodajemy parmezan.
2. Pomidorki myjemy i osuszamy.
3. Dość gęste ciasto wykładamy do formy na muffiny, do połowy wysokości. Do każdej babeczki wrzucamy pomidorka, lekko dociskamy, przykrywamy ciastem tak by go zakryć, posypujemy pestkami dyni.
4. Muffiny pieczemy ok. 35-40 min., w 180 stopniach, aż się zrumienią. Gotowe można podać z sosem czosnkowym albo koperkowym.
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju słonecznikowego Oleofarm
- 2 jajka
- 220g serka typu włoskiego albo ricotty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- kilka pomidorków koktajlowych
- pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy, następnie mieszamy z olejem, mlekiem i jajkami. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na samym końcu dodajemy parmezan.
2. Pomidorki myjemy i osuszamy.
3. Dość gęste ciasto wykładamy do formy na muffiny, do połowy wysokości. Do każdej babeczki wrzucamy pomidorka, lekko dociskamy, przykrywamy ciastem tak by go zakryć, posypujemy pestkami dyni.
4. Muffiny pieczemy ok. 35-40 min., w 180 stopniach, aż się zrumienią. Gotowe można podać z sosem czosnkowym albo koperkowym.
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz