sobota, 24 października 2015

Muffiny serowo-ziołowe z pomidorkami

Składniki:
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju słonecznikowego Oleofarm
- 2 jajka
- 220g serka typu włoskiego albo ricotty
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- kilka pomidorków koktajlowych
- pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania:
1. Ser rozgniatamy, następnie mieszamy z olejem, mlekiem i jajkami. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na samym końcu dodajemy parmezan.
2. Pomidorki myjemy i osuszamy.
3. Dość gęste ciasto wykładamy do formy na muffiny, do połowy wysokości. Do każdej babeczki wrzucamy pomidorka, lekko dociskamy, przykrywamy ciastem tak by go zakryć, posypujemy pestkami dyni.
4. Muffiny pieczemy ok. 35-40 min., w 180 stopniach, aż się zrumienią. Gotowe można podać z sosem czosnkowym albo koperkowym.

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi