poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Czekoladowe babeczki z opalaną bezą

Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 40g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150g cukru pudru
- 2 jajka
- 180ml maślanki
- 150g miękkiego masła
*na nadzienie
- 2 jajka
- 40g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 30g masła
- 1/4 szklanka ulubionego likieru, np. kokosowego, kawowego
- 1 laska wanilii
*na bezę
- 200g cukru
- 4 jajka

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, maślankę, masło i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto przelewamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20 min. Gotowe studzimy na kratce.
2. Mleko i laskę wanilii zagotowujemy. W garnuszku mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem i likierem oraz z 1/3 ilości wcześniej zagotowanego mleka. Pozostałe mleko ponownie zagotowujemy, wlewamy zawartość garnuszka i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje, zestawiamy z palnika. Intensywnie mieszamy z masłem, studzimy (przykrywamy folią, by uniknąć powstania kożucha).
3. W upieczonych babeczkach wydrążamy środek, uważać by nie uszkodzić dna. Później każdą nadziewamy wystudzoną masą i wkładamy do lodówki.
4. Białka i cukier umieszczamy w misce, którą wstawiamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), energicznie ubijamy, aż cukier się rozpuści a białka lekko ubiją. Miskę zestawiamy z garnka, nadal ubijamy, aż powstanie gęsta i lśniąca piana (potrwa to kilka minut). Gotową bezą smarujemy babeczki, można udekorować wypukłą częścią łyżeczki, tak by powstały "różki". Później palnikiem, najlepiej takim do creme brulee opalamy bezę, babeczki przechowujemy w lodówce.
Inspiracja: uzaleznionaodgotowania

 
 

3 komentarze:

Martha pisze...

Cudowne babeczki! *.*
Wyglądają niesamowicie efektownie! :D

megii013 pisze...

Pyszności, super wyglądają))

gin pisze...

Zachwycające :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi