piątek, 24 lipca 2015

Risotto z boczkiem i bobem

Składniki:
- ok. 200g ryżu do risotto
- 250g wędzonego boczku
- 500g bobu
- ok. 750ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki ale nierozgotowany. Gotowy studzimy i obieramy ze skórki.
2. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Po kilku minutach dodajemy ryż oraz partiami bulion, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty, a ryż będzie miękki.
3. Na koniec do risotto dodajemy bób i pozostałą łyżkę masła, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Inspiracja: kuchennewariacje

1 komentarze:

Olka pisze...

Pycha.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi