czwartek, 2 lipca 2015

Makaron chiński z warzywami i klopsikami

Składniki:
*na klopsiki
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 1-2 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- przyprawa 5 smaków
*dodatkowo
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule dymki
- 1 duża marchew
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- sos sojowy
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- ok. 200g makaronu chińskiego
- opcjonalnie szczypiorek i ziarna sezamu

Sposób przygotowania:
1. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, sos sojowy, przyprawiamy do smaku, formujemy małe klopsiki, wielkości orzechowa włoskiego. Klopsiki układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy ok. 20 min., w 180 stopniach.
2. Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki, papryki w paski, czosnek i cebulę drobno siekamy. Na głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy warzywa, dodajemy starty imbir, sos sojowy i niewielką ilość wody. Gdy warzywa zmiękną dodajemy makaron, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu, mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gotowy wykładamy na talerze.
3. Na makaron kładziemy upieczone klopsiki, można posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Inspiracja:buszujacawkuchni

2 komentarze:

Marzena Szkodzińska pisze...

Pyszne danie. Lubię bardzo takie smaki :-)

Agata Kądziołka pisze...

O, chińską kuchnię lubię :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi