sobota, 4 lipca 2015

Kurczak ze szpinakiem w białym sosie

Składniki:
- 1/2 kg filetu z kurczaka
- 1 por
- 1 op. świeżego szpinaku
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, ściągamy z patelni.
2. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony por i posiekany czosnek, zalewamy winem. Gdy płyn w połowie odparuje dodajemy umyty i pokrojony szpinak, po chwili śmietanę i wcześniej usmażonego kurczaka, dusimy kilka minut (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody). Na końcu przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Inspiracja:filozofiasmaku

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi