środa, 3 czerwca 2015
Naleśnikowe tagliatelle i pesto z rukoli
Składniki:
*na naleśniki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- olej do smażenia
*na pesto
- 1 ząbek czosnku
- 50g łuskanych pestek dyni
- 100g rukoli
- 50g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy jajko z mąką, wodą i piwem, przyprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z każdej strony.
2. Gdy naleśniki przestygną kroimy je na plasterki.
3. W blenderze miksujemy umytą i osuszoną rukolę z pestkami, zmiażdżonym czosnkiem, parmezanem i taką ilością oliwy, by powstała konsystencja pesto. Na końcu dodajemy do smaku sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Pokrojone naleśniki delikatnie mieszamy z przygotowanym pesto, wykładamy na talerze, można posypać parmezanem, pestkami dyni i rukolą.
Inspiracja:deedeelicious
*na naleśniki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- olej do smażenia
*na pesto
- 1 ząbek czosnku
- 50g łuskanych pestek dyni
- 100g rukoli
- 50g tartego parmezanu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy jajko z mąką, wodą i piwem, przyprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z każdej strony.
2. Gdy naleśniki przestygną kroimy je na plasterki.
3. W blenderze miksujemy umytą i osuszoną rukolę z pestkami, zmiażdżonym czosnkiem, parmezanem i taką ilością oliwy, by powstała konsystencja pesto. Na końcu dodajemy do smaku sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Pokrojone naleśniki delikatnie mieszamy z przygotowanym pesto, wykładamy na talerze, można posypać parmezanem, pestkami dyni i rukolą.
Inspiracja:deedeelicious
Etykiety:
Naleśniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz