środa, 20 maja 2015

Żeberka w Coca-Coli

Składniki:
- ok. 2,5 kg mięsnych żeberek
- ok. 2 szklanki Coca-Coli
*na marynatę
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:
1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą. Zmiażdżony czosnek mieszamy z olejem, sosem sojowym i paprykami. Mięso polewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej do lodówki na całą noc.
2. Po tym czasie żeberka obsmażamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy Colą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 2 godz. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 20-30 min, aż ładnie się zrumieni i będzie całkowicie miękkie. Przed podaniem można posypać świeżymi ziołami.
Inspiracja:zjemto

1 komentarze:

jemzdrowoikolorowo pisze...

Ciekawy sposób, muszę kiedyś wypróbować, chociaż fanką coli nie jestem :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi