piątek, 22 maja 2015

Babeczki Ferrero Rocher

Składniki:
*na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- ok. 12 czekoladek Ferrero
*na krem
- 250g mascarpone
- 1/2 tubki mleka skondensowanego o smaku czekoladowym

Sposób przygotowania:
1. Jogurt łączymy z olejem, octem i wodą, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, cukrem i kakao, miksujemy. Na samym końcu mieszamy z posiekanymi orzechami.
2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do połowy ciasto, do każdej babeczki wkładamy po jednej czekoladce Ferrero i przykrywamy pozostałym ciastem.
3. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25-30 min.
4. Mascarpone ubijamy z mlekiem skondensowanym, aż powstanie gęsty krem. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, można posypać startą czekoladą, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:zjemto

 
 

2 komentarze:

Słodkie Abstrakcje pisze...

Już wyobrażam sobie ich smak.. Nieziemski :) Dla mnie to coś idealnego ! Coś po prostu najlepszego! :)

kornik pisze...

Jabłabym!
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi