sobota, 30 maja 2015

Tort owsiany z truskawkami

Składniki:
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 200g cukru
- 250g płatków owsianych błyskawicznych+do obsypania formy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 100g miękkiego masła+do wysmarowania formy
- 3 łyżki rumu
- szczypta soli
*dodatkowo
- cukier puder
- sok z cytryny
- świeże truskawki
- listki melisy

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem i jajkami na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, sok i skórkę z cytryny, rum, szczyptę soli, miksujemy. Na końcu mieszamy z płatkami połączonymi z proszkiem do pieczenia.
2. Małą torownicę smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi. Do formy wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. Kiedy ciasto będzie gotowe, studzimy i wyciągamy z formy.
3. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, którym smarujemy ciasto. Tort dekorujemy truskawkami i listkami melisy.
Inspiracja:kingaparuzel

 
 

1 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

a te truskawki są pięknym wykończeniem całości! super :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi