sobota, 4 kwietnia 2015

Wilgotna babka kakaowa

Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wrzątek i ekstrakt.
2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, dodajemy do mokrych składników i dokładnie miksujemy.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy kaszką manną, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Gotową i lekko przestudzoną babkę wyciągamy z formy.
4. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem, wylewamy na wystudzoną babkę, chłodzimy, aby polewa zastygła.
Inspiracja: gotowaniecieszy

56 komentarze:

Martha pisze...

Wow, ta babka wygląda obłędnie! :)
Musi być pyszna! *.*

Ana76 pisze...

Kolejny świetny przepis. Spróbuję na pewno:)
Niech te święta będą pełne nadziei i wiary, radosnych spotkań przy wielkanocnym stole oraz smacznego święconego jajka.

Anonimowy pisze...

właśnie próbuje ten przepis babka w piekarniku.
piec z termoobiegiem czy bez?

habetunia996 pisze...

Babka przepyszna <3 ja tylko zamiast kakao dałam kawę rozpuszczalną i też smakowała obłędnie :D

Łobuzińska pisze...

Jest boska, wypróbowałam przepis.
Jedyny jej minus to fakt, że nie przwtrwała do całkowitego ostygnięcia :P

Łobuzińska pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Łobuzińska pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
bezimienna pisze...

Musi byc przepyszna 😍

Unknown pisze...

Przepyszna jest,robiłam ją już 2 razy :)

Unknown pisze...

Odkryłam przepis na pintereście jak dla mnie jest obłędna .Zagościła u mnie na stałe. Dziękuję pozdrawiam i gorąco polecam pyszności.

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Rewelacja :-)

Anonimowy pisze...

Mniam fajne i łatwe ciacho, które szybko się robi polecam wszystkim zabieganym:)

jablkoiduny pisze...

dobre ciacho, w moim piekarniku pieczone 1 godzinę- wilgotne i smaczne.

Anonimowy pisze...

Dzień dobry, babka wygląda przepysznie! Kakao rozumiem, że ma być to gorzkie?

Unknown pisze...

Rewelacja babka barrrdzo kakaowa wilgotna i pyyyyszna zjedzona w mgnieniu oka polewy sie nie doczekala :)

Anonimowy pisze...

Rewelka ��paluchy lizać ��mniam

olazet pisze...

Jak wlewamy wrzątek? Jajka się nie zetną?

Anonimowy pisze...

Ta babka jest świetna, zawsze smaczna i zawsze wychodzi. Ja robię bez polewy i jest bez niej przepyszna. Polecam gorąco!!! Dzieci też się nią zajadają:)

Iwona Ramotowska pisze...

Jajka się nie ścinają, bez obaw ��

Unknown pisze...

Babka wyszła super ,jest pyszna polecam 😉👏

Unknown pisze...

W jaki sposób zrobić babkę smietankową/waniliową? Czy zamiast kakao dodać więcej o 3/4 szklanki mąki? Żeby nadal była wilgotna? Potrzebuję przepisu na Wielkanoc ☺️

pokrowce na meble ogrodowe pisze...

uwielbiam babki :)

Anna Barańska pisze...

Z pewnością taka babka czekoladowa jest dobra, ale jak dla mnie nie może być za sucha. Właśnie takie ciasta czekoladowe bardzo lubię robić z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż to właśnie czekoladowy smak mnie do nich najbardziej przekonuje.

slodki.zakatek pisze...

Super przepis. Prosta w wykonaniu :)

Unknown pisze...

Wilgotna babka do suchego patyczka. Ehh.. babska logika :). A z mlekiem co mam zrobic. Wypic jak sie bedzie piekła?

Anonimowy pisze...

Szok.. zato ty czytasz ze zrozumieniem haha

Anonimowy pisze...

Za to *

Unknown pisze...

Babka jest świetna 🤩😍
Mega wilgotna i prosta w wykonaniu.
Zapisuję przepis i bardzo dziękuję 😊 skorzystam napewno jeszcze nie raz 😉 Polecam ❤️

Unknown pisze...

Jaka forma

Anonimowy pisze...

Dlaczego wszystkim wyszła.. a moja jest beznadziejna. Nie jest wilgotna. A tak pięknie wygląda tu na zdjęciach.
Wszystko zrobiłam wg podanego przepisu. Surowe ciasto było pyszne w smaku. A po upieczeniu.. niestety nie

martynap pisze...

Robiłam babkę Przepyszna Trochę się obawiałam ale wyszła super Jutro kolejną robię :)

martynap pisze...

Aż niemożliwe Może coś z piekarnikiem Ona jest taka łatwa i taka pyszna

Anonimowy pisze...

Robiłam wczoraj ☺☺☺☺ przepyszna

od chleba do nieba pisze...

Zrobiłam wczoraj tą babeczkę, dzisiaj był test smaku :-) Bardzo smaczna i szybka, do powtórzenia :-)

Unknown pisze...

Babka jest rewelacyjna. Wilgotna tak jak w przepisie. Taka czekoladowa😋😋😋

Unknown pisze...

Zrobiłam babkę ale nie wiem czy wyszła ok bo w środku jest wilgotna i wygląda trochę jak zakalec?

Unknown pisze...

Bardzo dobra . Ja z tej porcji zrobiłam trzy mniejsze babki.

Unknown pisze...

Drugi raz już piekę tą babkę. Pierwszy raz na Wielkanoc. Dzieciom tak bardzo posmakowała, że będę często sięgać po ten przepis.

Unknown pisze...

Wygląda apetycznie, spróbuję ją upiec🙂

Unknown pisze...

Przeczytałam przepis i natychmiast postanowiłam go wypróbować. Babka jest przepyszna!! podpisuję się pod jednym z komentarzy, iż jedynym mankamentem tego wypieku jest to, że po chwili juz go nie było.

Anonimowy pisze...

Babka jest cudowna. Robi się ja ekspresowo a zawsze wychodzi. Ja zamiast ekstraktu waniliowego dodaje pomarańczowego i wychodzi obłędna ☺️polecam

Anonimowy pisze...

Mleko jest składnikiem polewy, przecież jest wymienione pod "gwiazdką"/"dodatkowo" w towarzystwie czekolady i masła, i z opisu wykonania wynika, że z tego robimy polewę. A termin "do suchego patyczka" to coś oczywistego dla tych, co pieką ciasta i oznacza, że jeżeli cienki patyczek (np. drewniana wykałaczka) włożony delikatnie w ciasto pod koniec przewidzianego czasu pieczenia po wyjęciu nie jest oblepiony surowym lub półsurowym ciastem, to wypiek jest gotowy i należy zakończyć pieczenie. A ciasto będzie wilgotne w jedzeniu, o ile ma być wilgotne "z założenia", tzn. jeśli przepis jest taki, że z niego otrzymać mamy właśnie takie pyszne, wilgotne ciasto (a nie np. babkę piaskową, która z założenia ma być "sucha" po upieczeniu, rozsypująca się w ustach jak piasek). Jeśli Ty, Gościu Anonimowy, nie masz zielonego pojęcia o pieczeniu ciast, to najpierw zapytaj, jeśli czegoś nie rozumiesz, a gdy nie chce Ci się pytać, to wtedy lepiej w ogóle nie zabieraj głosu, bo w przeciwnym razie głupio to wychodzi, ośmieszasz się. I już nawet z litości nie będę pisać, co to za logika...

Unknown pisze...

Jest PRZE PRZE PYSZNA i taka puszysta :) ja jeszcze dodałam powidła śliwkowe i dżem porzeczkowy

Unknown pisze...

Moje dzieci ją uwielbiają. Wychodzi za każdym razem👌♥️

Unknown pisze...

Bez

Unknown pisze...

Czy można to zrobić na inną formę niż okrągła?
Bo mam tylko prostokątną

Anonimowy pisze...

Tak patrzę na komentarze z nikim Unknown, czy ktoś już w końcu zauważył że ta osoba spamuje blogi.

halinkazkamilkiemslazycenia pisze...

Robi wrażenie 🎉🥳

Unknown pisze...

Za pierwszym razem mi się udała a teraz już kolejny raz wychodzi jakiś zakalec ,w smaku ok, ale po wyciągnięciu z pieca upada 😬

Gabi pisze...

Jakie wymiary foremki?

Anonimowy pisze...

Pyszna babka, będę wracać do tego przepisu😃

Anonimowy pisze...

A z termo obiegiem może byc na ile

Anonimowy pisze...

Za pierwszym razem wyszła ale zdecydowanie za dużo kakao jak dla mnie.dałam pół szkl. I nadal zbyt intensywny smak.dla miłośników gorzkiej czekolady powinno być ok.

Anonimowy pisze...

Ciasto w piekarniku zobaczymy, wygląda, pysznie

Anonimowy pisze...

Babka rewelacja dzięki b.za przepis wyszła super

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne