poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Mini tarty ze szpinakiem

Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- sól
- ok. 4 łyżek zimnej wody
- białko do smarowania
*na farsz
- ok. 800g mrożonego szpinaku w liściach
- 250g sera ricotta
- 2 jajka
- 200ml śmietany 30%
- sól i pieprz
*dodatkowo
- jajka przepiórcze

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy pokrojone masło i wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Szpinak rozmrażamy, w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z serem, jajkami, śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Foremki na tarty (lub jedną dużą formę) smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy szpinakowy farsz i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
4. Tarty wyciągamy z pieca i na środku kładziemy po jednym surowym jajku przepiórczym, zapiekamy kolejne 15 min., aż jajka się zetną.


 

1 komentarze:

gin pisze...

Ślicznie wyglądają takie zieloniutkie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi