czwartek, 2 kwietnia 2015

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Składniki:
- 6 ogórków kiszonych
- 1 korzeń pietruszki
- 3 marchwie
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- kawałek pora
- koperek
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- kawałek szynki wędzonej
- ok. 50g kaszy gryczanej niepalonej

Sposób przygotowania:
1. Marchwie, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Do warzyw dodajemy również starte ogórki oraz pokrojony por, zmiażdżony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy ok. 1 litrem wody, gotujemy 15 min.
2. Po tym czasie wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości wszystkich składników (w razie potrzeby dolać więcej wody). Na końcu dodajemy posiekany koperek oraz pokrojoną i podsmażoną szynkę. Wlewamy śmietanę (wcześniej mieszamy ją z odrobiną zupy, aby się nie zważyła), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.

1 komentarze:

Olka pisze...

Jestem zaskoczona taką wersją ogórkowej! Raczej nie spróbuję bo nie lubię kaszy gryczanej, ale przynajmniej musiałam sobie pooglądać.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi