wtorek, 28 kwietnia 2015

Kasza jaglana z marchewką, pomarańczą i żurawiną

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 małe marchewki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 pomarańcza
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
- świeża mięta lub melisa

Sposób przygotowania:
1. W garnku o grubym dnie przez chwilę prażymy kaszę, następnie dodajemy łyżkę masła, kurkumę, szczyptę soli i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Kaszę gotujemy do całkowitej miękkości.
2. Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub słupki i podsmażamy na pozostałym maśle, gdy lekko zmiękną dodajemy miód i imbir, smażymy przez kilka minut, na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Pomarańczę obieramy i filetujemy (pozbywamy się błony), kroimy na mniejsze kawałki.
4. Ugotowaną kaszę łączymy z marchewkami, żurawiną i pomarańczą. Na końcu mieszamy z olejem lnianym, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną miętą lub melisą.
Inspiracja:zajadam


2 komentarze:

Wosk aloesowy pisze...

Wygląda bardzo smacznie!

Foodmania pisze...

świetne danie, coś dla mnie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne