czwartek, 30 kwietnia 2015

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- ok. 100g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 200g ryżu do risotto
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- ok. 1/2 litra bulionu
- 3 łyżki startego parmezanu+do posypania
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy ryż, chwilę smażymy, porcjami wlewamy bulion do momentu całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości ryżu.
2. Pod koniec dodajemy umyty i pokrojony szpinak oraz małe kawałki pomidorów, chwile gotujemy.
3. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Risotto zestawiamy z palnika, mieszamy z pozostałym masłem i parmezanem.
4. Wykładamy na talerze, można posypać startym parmezanem.


2 komentarze:

makata home pisze...

Uwielbiam risotto, muszę spróbować tej wersji :-)

Olka pisze...

Przepyszne risotto, uwielbiam suszone pomidory i szpinak.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi