środa, 18 lutego 2015

Krem z selera

Składniki:
- 1 średniej wielkości seler
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- makaron

Sposób przygotowania:
1. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, cebulę siekamy. W ganku na oleju podsmażamy pokrojone warzywa, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości wszystkich składników.
2. Zupę ściągamy z palnika, miksujemy na gładko (jeśli jest zbyt gęsta można dolać trochę wody). Ponownie zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Pietruszkę miksujemy z oliwą, by powstała konsystencja pesto.
4. Gotowy krem podajemy z ugotowanym makaronem i z kleksem pietruszkowym.

2 komentarze:

Ania S pisze...

Wygląda cudownie !! :) Ostatnio właśnie staram się wykorzystywać selera do wielu dań, ale takiej zupy jeszcze nie robiłam. Z pewnością wypróbuję przepis ;)

Kasia pisze...

Niedawno podobną zupkę piłam (bo była podana w kubku) i stwierdzam, że to dobry wynalazek :))

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi