poniedziałek, 16 lutego 2015

Muffiny czekoladowe z suszoną śliwką

Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki maślanki
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 100g drobnego cukru
- 50g gorzkiej czekolady
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta chili
- 15g kakao
- szczypta soli
- kilka suszonych śliwek

Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy z cukrem i kakao (cukier nie musi całkowicie się rozpuścić), studzimy. Później mieszamy z pokrojoną czekoladą.
2. W misce mieszamy jajko z maślanką, jogurtem i serkiem, następnie dodajemy ostudzone masło z kakao.
3. Do mokrych składników wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenią, solą i chili, mieszamy łyżką, by nie było grudek (ciasto jest dosyć gęste).
4. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto na wysokość ok.4/5, do środka wciskamy po jednej śliwce.
5. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, na ok. 25 min. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:walkawkuchni

2 komentarze:

Maciek pisze...

Ojej, super przepis, wygląda super a na bank pysznie smakuje :)

Kuchnia Pszczoły pisze...

Bardzo smakowicie wyglądają. Pozdrawiam (:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi