piątek, 20 lutego 2015

Klopsiki w sosie porowo-brokułowym

Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 2 małe jajka
- ok. 3 łyżek bułki tartej
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 brokuł
- 1 średni por
- ok. 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Brokuł (tylko różyczki) i por drobno kroimy, podsmażamy na oleju, następnie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną, później miksujemy.
2. Do garnka przekładamy zmiksowane warzywa, zagotowujemy z bulionem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Mięso mieszamy z jajkami, posiekaną cebulą, całość miksujemy. Na końcu łączymy z tartą bułką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oleju. Usmażone przekładamy do brokułowego sosu, gotujemy ok. 15 min. Można posypać natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Inspiracja:kasia.in

3 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Bardzo smaczna propozycja na obiadek :)

Kasia pisze...

Ten sos brzmi bardzo obiecująco :)

Antenka pisze...

świetny pomysł na sosik:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi