czwartek, 15 stycznia 2015

Zupa z brukselką i kaszą

Składniki:
- 0,5kg brukselki
- 1 cebula
- 100g kaszy jęczmiennej
- natka pietruszki
- ok. 1,5 litra warzywnego bulionu
- 2 łyżki masła
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 80g śmietany 18%
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Brukselkę rozbieramy na listki (wtedy zupa jest smaczniejsza) lub ją kroimy.
2. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, skórkę z cytryny, kminek i 2 łyżki pokrojonej pietruszki. Wsypujemy kaszę, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy brukselkę i gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby można dolać więc bulionu lub wody.
3. Wlewamy śmietanę (warto wymieszać ją najpierw z odrobiną zupy, żeby się nie zważyła), zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarze:

Malwinka pisze...

Bardzo lubię takie zupy :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi