sobota, 31 stycznia 2015

Zapiekanka z kaszy kukurydzianej

Składniki:
- 150g suszonych śliwek
- 50g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cynamon

Sposób przygotowania:
1. Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Połowę mleka mieszamy z kaszą, pozostałe zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem. Do gotującego się mleka wlewamy zimne wymieszane z kaszą, gotujemy 5 min., wrzucamy śliwki, rodzynki i pozostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min. (należy ciągle mieszać, aby nam się nie przypaliło).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, wykładamy kaszę i wyrównujemy wierzch.
4. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, migdałami, z sokiem i skórką cytryny i wylewamy na kaszę.
5. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe danie można posypać cynamonem.

 


3 komentarze:

Kinga pisze...

Smacznie ;)

Unknown pisze...

ciekawy pomysł:)

Patysia z ZanimZjesz pisze...

Wow! Pyszności z użyciem zdrowej kaszy kukurydzianej. Lubię to! ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne