środa, 24 grudnia 2014

Ciasto serowo-orzechowe

Składniki:
*na ciasto
- 200g mielonych migdałów
- 6 łyżek bułki tartej
- 7 jajek
- 8 łyżek cukru
*na masę serowo-śmietanową
- 200ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 900g serka śmietankowego kanapkowego, np. Mój ulubiony-wieluński
*dodatkowo
- 1,5 paczki podłużnych biszkoptów
- 3/4 szklanki naparu z kawy
- 1 słoiczek dżemu, np. wiśniowego
- orzechy włoskie do posypania:

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie miksujemy na małych obrotach z żółtkami. Na końcu mieszamy z bułką tartą i migdałami. Przekładamy do formy o wymiarach ok. 20x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min. (do suchego patyczka).
2. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie mieszamy z kremówką ubitą na sztywno.
3. Gdy ściągniemy papier ciasto smarujemy dżemem, wykładamy połowę masy serowej, układamy ciasno biszkopty delikatnie nasączone w kawie, wierzch smarujemy pozostałą masą serową, posypujemy posiekanymi orzechami. Chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:przepisymagdy

2 komentarze:

Ana76 pisze...

Wspaniały przepis:) Często korzystam z Twoich przepisów:)
Życzę, by nadchodzące Święta były dla Ciebie pełne rodzinnego ciepła, napełniły serce prawdziwą radością i pokojem. Niech będzie to chwila wytchnienia od codzienności, chwila refleksji i dobrej nowiny, która wyzwoli to, co najlepsze i doda sił w Nowym Roku :)

gin pisze...

Mmm, wygląda znakomicie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi