poniedziałek, 22 grudnia 2014

Makaron z dynią w sosie serowym

Składniki:
- 0,5kg dyni
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 100g sera lazur
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- ok. 150g makaronu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- świeża bazylia
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Po kilku minutach wlewamy śmietanę i dusimy, aż dynia będzie prawie miękka.
2. Wrzucamy cukinię startą na dużych oczkach, wsypujemy parmezan, pokrojony lazur. Gdy warzywa będą miękkie, a sery się rozpuszczą dodajemy 1 łyżkę posiekanej bazylii, przyprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem, chwilę podgrzewamy.
Inspiracja: kuchennewariacje

4 komentarze:

Aswertyna pisze...

uwielbiam Twoje przepisy - nie raz i nie dwa nadawały polotu moim obiadom :D

Pokochaj gotowanie pisze...

Miło mi to słyszeć, mam nadzieje, że wypróbujesz kolejne przepisy :)

Piotrek pisze...

Uwielbiam sos serowy

Natalie pisze...

Rozpływam się...to połączenie jest genialne! :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi