czwartek, 20 listopada 2014

Tarta z jabłkami i wędzonką

Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 100g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
*na nadzienie
- 200g wędzonki (boczku, bekonu, szynki)
- 2 pory (tylko biała część)
- szczypta papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 twarde jabłka
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- 100g sera z błękitną pleśnią
- 2 jajka
- 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
- 100g startego żółtego sera
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę siekamy z pokrojonym miękkim masłem, dodajemy jajko, wodę oraz sól i zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną wędzonkę, dodajemy pokrojone w talarki pory, posiekany czosnek i sproszkowaną paprykę. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem5 minut.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
4. Zalewamy wszystko śmietaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera wysypujemy na wierzch. Pieczemy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 30 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi