wtorek, 18 listopada 2014

Kurczak w sosie paprykowym

Składniki:
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 4 pieczarki
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 100g gotowanej szynki
-1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 3 ogórki konserwowe
- olej do smażenia
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojoną połówkę papryki i dwie pieczarki. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy słodką paprykę, gotujemy do miękkości wszystkich składników, następnie miksujemy na gładko (jeśli sos jest mocno gesty można wlać odrobinę bulionu warzywnego). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem, smażymy na oliwię. Później wrzucamy go do sosu paprykowego, gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę.
3. Resztę papryki i pieczarek kroimy w większe kawałki, ogórki w paski. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojoną szynkę, krótko podgrzewamy.
4. Na talerze wykładamy kurczaka w sosie paprykowym, następnie wykładamy warzywa z patelni, posypujemy natką pietruszki. Doskonale smakuje z ryżem, czy z pieczywem.


2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

pysznie wygląda:)

Antenka pisze...

znakomite danie:) pysznie wygląda:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi