sobota, 8 listopada 2014

Pizza z szynką parmeńską i z serowymi bokami

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
*na sos
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 łyżka kaparów
- zioła prowansalskie
- 100g mozzarelli
- 80g żółtego sera

Sposób przygotowania:
1. Z wody, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zacznie tworzyć się piana wsypujemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto ok. 6 min., aż będzie elastyczne i miękkie (można podsypać odrobiną mąki). Formujemy kulkę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
2. Pomidory obieramy ze skórki, podsmażamy na maśle, następnie dodajemy posiekany czosnek, zioła i koncentrat, chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem.
3. Ciasto chwilę wyrabiamy, później cienko rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Wzdłuż brzegów kładziemy paski żółtego sera i zaklejamy brzegi do wewnątrz, tak by ser był w środku.
4. Pizzę smarujemy sosem, układamy plasterki szynki, posypujemy kaparami, startą mozzarellą i ziołami prowansalskimi.
5. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż ciasto się zrumieni.
Inspiracja:zmyslowoprzezswiat

4 komentarze:

Justyna Żak pisze...

pysznie:)

Kasia pisze...

Zrezygnowałabym jedynie z kaparów i miałabym pizzę idealną :)

Anonimowy pisze...

widać po zdjęciu, że ciasto suche i niedobre, zamian rumianego i chrupiącego.. postaraj się lepiej

Pokochaj gotowanie pisze...

Gratuluje zdolności nadprzyrodzonych, znać smak i konsystencje patrząc na zdjęcie, coś niesamowitego!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi