sobota, 8 listopada 2014

Chleb drożdżowy z otrębami i ziołami

Składniki:
- 1/2kg mąki pszennej
- 1/2 litra letniej wody
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 garści siemienia lnianego
- 3 garści otrębów pszennych lub owsianych

Sposób przygotowania:
1. W misce wsypujemy rozkruszone drożdże, sól i cukier, zalewamy wodą, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, siemię, otręby, zioła wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Pieczemy ok. 60 min, w 200 stopniach. Gotowy wyciągamy z formy, studzimy.


1 komentarze:

Justyna Żak pisze...

pięknie wyrośnięty:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi