poniedziałek, 10 listopada 2014

Miodowe kluski leniwe z figami

Składniki:
*na kluski
- 400g białego twarogu mielonego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
*dodatkowo
- 4 figi
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- cynamon

Sposób przygotowania:
1. Ser ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę, sól i białka ubite na sztywno. Wyrabiamy ręką, formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i kroimy na skos (można podsypać odrobiną mąki).
2. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na powierzchnie wyciągamy je z wody.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód, wrzucamy ugotowane kluski, chwilę smażymy, doprawiamy cynamonem, na końcu podsmażamy przez chwilę z pokrojonymi figami.
Inspiracja: daretocook


3 komentarze:

Paclan Blog pisze...

Witamy Panią!

Kluski leniwe wyglądają niesamowicie, działają na zmysły i podniebienia:) widząc, iż jest Pani aktywną blogerką pełną pasji i inspiracji postanowiliśmy zaprosić Panią do wzięcia udziału w akcji konkursowej "Niezłe ciacha i rozkoszne babeczki" organizowanej przez firmę Paclan we współpracy z krakowską Manufakturą Czekolady.

Aby dokonać zgłoszenia:
1. Należy Przygotować słodki wypiek
2. Opublikować przepis wypieku wraz ze zdjęciem w dowolnym kanale społecznościowym z załączoną na zdjęciu kartką z napisem „Niezłe ciacho” i/lub „Słodkie babeczki”.
3. Następnie, należy wysłać zgłoszenie konkursowe przy pomocy aplikacji i znajdującej się na profilu facebookowym marki Paclan z umieszczeniem linku internetowego, gdzie opublikowany został autorski przepis.

Nagrodę główną otrzyma 10 uczestników, którzy zaprezentują najciekawsze przepisy.
Finaliści otrzymają zaproszenia na warsztaty cukiernicze w Krakowskiej Manufakturze Czekolady.
Szczegółowe informacje oraz aplikację konkursową odnajdzie Pani na stronie facebookowej marki Paclan.

Pozdrawiamy ciepło i zachęcamy do udziału,
Zespół Paclan

Justyna Żak pisze...

takie to muszą być smaczne:)

gin pisze...

Ja takie chcę... :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi