niedziela, 21 września 2014

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym

Składniki:
- 400g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka kapar
- 5 połówek suszonych pomidorów
- kilka zielonych i czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- mielona słodka i ostra papryka
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
- 400g pełnoziarnistego makaronu

Sposób przygotowania:
1. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów, następnie dodajemy mięso, gdy nie będzie surowe wlewamy przecier i gotujemy ok. 10 min.
2. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz kapary, chwilę podgrzewamy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z mięsnym sosem, chwilę podgrzewamy i wykładamy na talerze. Można posypać świeżą bazylią.
Inspiracja: filozofiasmaku


1 komentarze:

Marcela pisze...

Łał! jakie pyszności w niedzielny poranek pokazujesz! Palce lizać!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi