piątek, 19 września 2014

Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 pory
- ok. 1 litr warzywnego bulionu
- 2 łyżki chrzanu
- kilka plasterków surowego boczku
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- grzanki
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Pory kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, później zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
2. Po tym czasie zupę miksujemy na gładko, ponownie wstawiamy na palnik, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan, zagotowujemy.
3. Gotową zupę podajemy z grzankami, podsmażonym boczkiem oraz z natką pietruszki.

2 komentarze:

natalia20041989 pisze...

Mniam, pysznie wygląda, przyda mi się taki przepis na chłodniejsze dni:)
lekcjewkuchni.blogspot.com

Kasia pisze...

Moje smaki, czasem robię podobną zupkę :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi