niedziela, 7 września 2014

Paryż i Prowansja


 Bon appétit!

Tym razem odwiedziłam Francję, która zachwyca nie tylko pięknymi miejscami, ale także kulturą i pyszną kuchnią. Francuzi są bardzo mili i sympatyczni, chętnie udzielają pomocy turystom. 


Nawiązując do kuchni, na śniadanie zwykle jada się maślane rogaliki-croissanty z masłem i dżemem oraz bagietki i oczywiście obowiązkowo filiżanka kawy. 

Obiad zazwyczaj zawiera danie główne i deser, ewentualnie przystawki. Zwykle jest dość lekki, spożywany głównie na mieście, w formie kanapek, sałatki, czy omletu. Bardziej obfita jest kolacja. Dania są bardzo zróżnicowane ze względu na odmienny klimat na północy i południu.

Region północny i zachodni głównie słynie z muli, crêpes, escargots de bourgogne-ślimaki w sosie z czerwonego wina, zupy cebulowej. Region południowy, śródziemnomorski bogaty jest nie tylko w ryby i owoce morza, ale także w warzywne dania, np. ratatouille.


 Targ rybny w Marsylii.





 Francuskie naleśniki "crêpes" można zakupić na ulicznych stoiskach, najlepsze wiadomo, z nutellą :)


To właśnie z Francji pochodzą najlepsze sery: camembert, brie i roquefo oraz inne smakołyki: trufle, zioła prowansalskie, musztarda z Dijon, Crème brûlée.
 Oczywiście nie można pominąć alkoholi: słynnych win francuskich, prawdziwego szampana z Szampanii, calvadosa, cydra.







W wybranych sklepach można skosztować różnych smaków musztardy, np. porzeczkowy, kremów, pesto, past itd.



 

Przepisy francuskie:

3 komentarze:

Kasia pisze...

Francja to moje niespełnione dotąd marzenie... Zazdroszczę Ci wycieczki i podziwiam tę obfitość wszystkiego na zdjęciach :)

Monika M pisze...

cudnie :) zdjęcia piękne !!!!! pozdrawiam
http://hopdogara.blogspot.com/

M.Cappi pisze...

Przecudowne miejsce, miałam okazję się przekonać ;)
uwielbiam takie zestawienia zdjęć z różnych zakątków świata, na których jest oczywiście jedzonko ;)
Fantastyczne kolarze, pozdrawiam ciepło!
http://cherry-mug.blogspot.com/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi