czwartek, 25 września 2014

Biscotti z bakaliami

Składniki:
- 60ml oliwy z oliwek
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki solonych pistacji Felix (ilość bez łupin)
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 2 jajka

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy oliwę z cukrem, następnie dodajemy ekstrakty, jajka, miksujemy na gładko. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wszystkie bakalie, wyrabiamy ciasto dłońmi i formujemy dwa bochenki (można podsypać odrobiną mąki), które układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką.
2. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopni, aż się zezłocą, studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie bochenki kroimy na małe kromeczki, układamy na blaszce i wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na 8 min, by obeschły i były kruche. Ciasteczka można długo przechowywać w pojemniku, są świetną popołudniową przekąską.

Popołudnie z Felixem

3 komentarze:

Lena pisze...

Jaki pyszny deser, idealny do gorącej herbaty :)

wedelka pisze...

Piękne :) Uwielbiam te ciasteczka :)

gin pisze...

Dawno już nie piekłam biscotti... Koniecznie muszę to nadrobić!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi