czwartek, 28 sierpnia 2014

Spaghetti z pesto pistacjowym

Składniki:
- 80g solonych i obranych pistacji
- 30g parmezanu + kilka płatków do posypania
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- kilka połówek suszonych pomidorów w oleju
- garść ziaren słonecznika
- świeże listki oregano
- makaron pełnoziarnisty spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Pistacje wraz z parmezanem, czosnkiem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i oliwą miksujemy w blenderze na gładko. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, mieszamy z pistacjowym pesto, podgrzewamy.
3. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy słonecznikiem, parmezanem, oregano i pokrojonymi pomidorami.
Inspiracja: wbrzuchu


3 komentarze:

Natalia pisze...

Pistacjowe pesto, to brzmi pysznie:)

Kasia pisze...

Brzmi pysznie, bardzo lubię pistacje :)

Monikas13 pisze...

Na zdjęciu wygląda obłędnie :) postaram się przygotować je w domu dla mojej rodzinki. Mam nadzieję, że będzie wyglądać podobnie i równie dobrze smakować :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne