środa, 23 lipca 2014

Ciasto z owocami i kruszonką czekoladowo-owsianą

Składniki:
*na kruszonkę
- 50g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 20g kakao
- 100g cukru
- 180g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- szczypta soli
*na ciasto
- 5 jajek
- 125ml oleju
- 125ml gęstego jogurtu naturalnego
- 200g cukru
- 30g kakao
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
*dodatkowo
- 800g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki)

Sposób przygotowania:
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem roztapiamy w łaźni wodnej. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, solą, cukrem i kakao, następnie wlewamy czekoladę z masłem, mieszamy, aż powstanie kruszonka.
2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od ubicia na sztywno białek, stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie szklista, wlewamy żółtka, jogurt, olej, wsypujemy mąkę, proszek, kakao, miksujemy na gładką masę.
3. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wymiarach ok. 35x24 cm. Posypujemy umytymi owocami, następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja: domowe-wypieki

5 komentarze:

*Nataleczka* pisze...

Ciekawa kombinacja :)

RedHead pisze...

Ta kruszonka podbiła moje serce :)

Justyna Żak pisze...

ale bym zjadła kawałek do kawy teraz:)

Antenka pisze...

wszystko co najlepsze w jednym cieście:) pychota!

gin pisze...

Wygląda absolutnie zachwycająco :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi