piątek, 25 lipca 2014

Pikantny kurczak z przyprawami

Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz i sól
- olej
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- ryż

Sposób przygotowania:
1. Kolendrę i kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z curry, czosnkiem, chili, imbirem, tymiankiem.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy olejem, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy odłożone przyprawy, wlewamy bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.
5. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem, polanym sosem z mięsa, można posypać świeżą natką pietruszki.

1 komentarze:

Kasia pisze...

Chętnie spróbuję tak przyprawionego kurczaka :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi