poniedziałek, 2 czerwca 2014

Konkurs


Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania
3 książki kucharskie "Zdrowie ze smakiem"!
Więcej informacji o książce tutaj.


 Zadanie konkursowe polega na umieszczeniu pod tym wpisem przepisu na Wasze ulubione danie z wykorzystaniem dowolnego oleju. Ma być zdrowo, pomysłowo i smacznie!
Zdjęcie potrawy można przesłać na: pokochajgotowanie@vp.pl (przesłanie zdjęcia jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na jego publikację we wpisie z ogłoszeniem wyników) .
Miło będzie jeśli polubicie fanpage bloga !
Konkurs trwa od 2 do 8 czerwca br., a wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 2 dni od jego zakończenia. Nagrody wysyłane tylko na terenie Polski.

Życzę powodzenia i czekam na Wasze propozycje!

25 komentarze:

Nena Kompan pisze...

A czy można wysłać kilka propozycji?

Pokochaj gotowanie pisze...

Można wysłać kilka propozycji :)

Anonimowy pisze...

Paulina
iinkaa7@wp.pl

Pizza z kalafiora – bez mąki / bezglutenowa
Składniki na spód do pizzy:
średniego rozmiaru kalafior,
jajko,
pół szklanki sera typu parmezan (twardy, podpuszczkowy) – starty na najdrobniejszych oczkach (lub kupiony już starty),
płaska łyżeczka bazylii,
płaska łyżeczka oregano,
szczypta soli i pieprzu,
Składniki na sos pomidorowy:

puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g),
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
łyżeczka oregano,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka cukru,
sól i pieprz do smaku,
łyżka oleju rzepakowego do smażenia.
Dodatki do pizzy:

czerwona cebula,
boczek (pokrojony w kostkę, lekko podsmażony),
mozzarella,
parmezan,
rukola.
Przygotowanie sosu: (trwa ok. godziny, więc najlepiej zacząć od niego)
Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, smażyć z cebulą 2-3 minuty, po czym wlać na patelnię pomidory z puszki. Dodać zioła, przyprawy, cukier i wymieszać całość. Smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody – sos ma być bardzo gęsty. W trakcie smażenia sprawdzić smak – ewentualnie dodać cukru/przypraw wedle własnego gustu.

Przygotowanie ciasta:

Kalafior podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrabniać w malakserze – powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior – kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić: na durszlaku wyłożyć gazę / tetrową ściereczkę i na nią wsypać kalafior. Docisnąć go łyżką, by puścił nadmiar wody i odstawić do przestygnięcia. Kiedy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. Ważne: należy zrobić to bardzo dokładnie, najlepiej podzielić kalafior na dwie części i każdą wyciskać z osobna.

Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go olejem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut (jeśli wcześniej zacznie się rumienić, przykryć papierem). Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos pomidorowy*, wysypać tartą mozzarellę, wyłożyć cebulę i boczek. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut – składniki się podgrzeją, a ser rozpuści. Przed podaniem wyłożyć na wierzch rukolę. Smacznego!

Anonimowy pisze...

Iwona
iws2013@wp.pl

Moja propozycja to pyszna sałatka jajeczna z olejem lnianym - idealna na letni piknik lub wieczorną posiadówkę ze znajomymi.

Składniki:
4 gotowane jajka
2 ogórki kiszone
10 marynowanych pieczarek
20 dag żółtego sera
3 łyżki drobno posiekanego szczypioru
sól morska i świeży pieprz do smaku

Składniki na majonez:
1 jajko
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki soku z cytryny
250 ml oleju lnianego
szczypta cukru

Zaczynam od przygotowania majonezu (można go wykorzystać również w innych przepisach). W pojemniku rozbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, cytrynę i wszystko ubijamy na puszystą pianę. Następnie cieniutkim strumieniem dolewamy olej lniany i dokładnie ucieramy na jednolitą, gładką masę. Na samym końcu dodajemy świeży pieprz. Gotujemy jajka na twardo, po wystudzeniu drobno kroimy. Ścieramy żółty ser na średniej tarce, ogórki i pieczarki siekamy w kostkę. Dodajemy szczypiorek i majonez. Wszystko mieszamy i do smaku przyprawiamy solą morską i świeżym pieprzem. No i gotowe!

Sałatka jest idealna na sobotnie wieczory z przyjaciółmi, a satysfakcja z samodzielnie przygotowanego majonezu gwarantowana :-)

Paulynka34 pisze...

Pomidory z olejem i cebulką
Składniki:
Pomidory duże - 4sztuki
Cebula - 2 sztuki
Olej 3 łyżki
Sól do smaku
Pieprz do smarowania naczynia

1.Pomidory umyć, pokroić w drobne kawałki- takie jak na zdjęciu. Pousuwać wszystkie twarde kawałki.
2.Cebulę obrać, opłukać kokroić w cienkie talarki. Dodać do pomidorów.
3.Do sałatki dodać oleju i delikatnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Całość dokładnie delikatnie wymieszać- spożywać najlepiej odrazu po przyrządzeniu. Idealnie pasuje do jajecznicy.

Można dodać również szczypiorku- będzie jeszcze smaczniej.



Anonimowy pisze...

Domowe batoniki musli w wersji kokosowej lub z nutą cynamonu

1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki maki pszennej razowej orkiszowej
1/2 szklanki słonecznika*
ok. 1 szklanka posiekanych migdałów (czasem dodaję też orzechy laskowe)
1 szklanka posiekanych owoców suszonych (śliwki,morele,rodzynki,żurawina etc)- u mnie najczęściej duuużo żurawiny, oczywiście w całości + rodzynki, ale żurawina dominuje
1 jajko
ok. 1 łyżeczka cynamonu*

2 łyżki miodu
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego*
szczypta soli

Miód rozpuścić w wodzie, rozmieszać z olejem i solą.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać roztrzepane jajko. Wymieszać dokładnie.

Rozprowadzić równą warstwą ok 1 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najwygodniej w 2 średnich keksówkach, dobrze ugnieść "masę" w keksówce)

Piec ok 35 minut w temperaturze 180 st C (ja piekę trochę dłużej w 165 st., ale mam grzanie od dołu i od góry, jak za mocno przypieka od góry to przykrywam folią, ma się od góry lekko zezłocić, ale brzegi nie powinny być zbyt mocno przypieczone, uważać żeby się nie spiekło zbyt mocno, bo batoniki z przypaloną żurawiną są takie sobie, i taką wersję już wypróbowałam ;-))

Kroić bardzo ostrym nożem w paski lub kwadraty, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy jeszcze gorące.
Ostudzić na kratce.

*można przygotować wersję z kokosem: wówczas zastępujemy 1/2 szklanki słonecznika taką samą ilością wiórków kokosowych, pomijamy cynamon, a olej rzepakowy zastępujemy kokosowym.

Pozdrawiam
h_anka

h_anka@wp.pl

Anonimowy pisze...

Pozdrawiam,
pawel.urbaniec@onet.eu

gołąbki z grzybami w sosie koperkowym

1 główka kapusty
50g grzybów
1 łyżka koperku
1 łyżka masła
sól
250g ryżu
1 łyżka masła
125ml śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju roślinnego
2 cebule
1 łyżeczka Kamis Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty w torebce
1/2 łyżeczki Kamis Pieprz czarny mielony w słoiczku


ETAP 1Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać.

ETAP 2Wywar zachować.

ETAP 3Ryż ugotować, wymieszać z grzybami, cebulą posiekaną i podsmażoną na maśle, Przyprawą do Potraw z Kapusty, solą i pieprzem.

ETAP 4Liście kapusty obgotować we wrzątku.

ETAP 5Na każdym liściu położyć łyżkę farszu, zwinąć, ułożyć w garnku, zalać wrzącym, osolonym wywarem z grzybów i gotować 45 min.

ETAP 6Przesmażyć mąkę na maśle, dodać 5 łyżek wywaru z grzybów, śmietankę, koperek i zagotować.

ETAP 7Gołąbki polać sosem i dusić 10 min.

Martuś S pisze...

JAJA NA MAKARONIE ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ - PORCJA DLA 2 OSÓB

- 200 g makaronu,
- 300 g szpinaku,
- mozzarella,
- kilka ząbków czosnku,
- 4 jaja,
- przyprawy
- olej rzepakowy

Szpinak z czosnkiem podsmażyć na oleju- około 5 minut, podgotować makaron (2,3, minuty). Makaron dodać do szpinaku i doprawić (sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, gałka muszkatołowa). Dodać mozzarellę pokrojoną na dość duże kawałki. Dość obficie podlać wodą i dusić na bardzo małym ogniu krótką chwilę. Na prawie już gotową potrawę wbić jaja, dusić jeszcze momencik po czym wyłączyć palnik. Zostawić danie na patelni pod przykryciem jeszcze kilka chwil. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Zdjęcie przesyłam na maila :)

Martuś S pisze...

MUFFINKI Z WIŚNIAMI NA OLEJU RZEPAKOWYM

- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru pudru,
- 3/4 szklanki mleka,
- torebka cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 300 g wiśni (lub innych owoców).

Zmiksować mleko, jajko i olej. Dodać wszystkie suche składniki i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy do babeczek. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Przez 40 minut piec w 180 stopniach.

Martuś S pisze...

ZIELONA SAŁATKA POMARAŃCZOWA

- paczka mieszanych warzyw liściastych (szpinak, rukola, rukwia wodna),
- 2 pomarańcze,
- 2 czerwone cebule,
- 20 - 30 czarnych oliwek
- 50 ml oleju rzepakowego,
- sól, pieprz

Warzywa umyć i osuszyć, dodać ćwiartki pomarańczy, pokrojoną w talarki cebulę oraz pokrojone oliwki. Skropić olejem i doprawić.
-

Martuś S pisze...

WYTRAWNA BABKA Z SEREM FETA I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

- 250 g mąki tortowej,
- 250 ml białego Martini,
- 200 ml oleju rzepakowego,
- 4 jajka,
- 100 sera tartego,
- 100 g Fety,
- 3 pęczki świeżych ziół (pietruszka, szczypior, bazylia, rozmaryn),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jajka rozbić z winem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powoli dolewać olej. Gdy masa będzie jednolita dodać utarty ser, pokrojoną fetę i posiekane zioła. Przełożyć do natłuszczonej formy. Przez 50, 55 minut piec w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku.

Lena pisze...


Składniki
(na 1 osobę):

kawałek chleba
olej
1 jajko
plaster pomidora
natka pietruszki, koperek
sól, pieprz,


Przygotowanie:

Na dno foremki wykładamy kawałek chleba, wysmarowany olejem - ma być nim lekko zwilżony,a chleb musi on pokryć całe dno.
Wbijamy ostrożnie jajko.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 12-13 minut.
Jajko wykładamy na plaster pomidora, posypujemy posiekaną natką pietruszki, koperkiem. Doprawiamy.

pozdrawiam Lena
lena-gotuje@gmail.com

Lena pisze...

Jajecznica! z dobrymi dodatkami jest wg mnie idealanym sobotnim/niedzielnym śniadaniem.

Składniki:

2 jajka
3 grillowane kiełbaski
pół dużej papryki czerwonej
cebula
sól, pieprz
olej

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, i kiełbaskę w krążki.
Gdy już wszystko będzie miękkie dodajemy jajka i mieszamy, doprawiamy, czekamy, aż białko nam się zetnie.

pozdrawiam Lena
lena.gotuje@gmail.com

gold_butterfly pisze...

A ja dodam przepis na pyszną pastę jajeczną, którą uwielbiają moje dzieci (a gwarantuję, że im coś zdrowego podsunąć jest naprawdę trudno).

Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- puszka tuńczyka w kawałkach
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oleju lnianego
- trochę gęstego majonezu

Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior poszatkować. Wymieszać z jajkami, majonezem olejem lnianym i tuńczykiem (tuńczyka odcedzić z sosu). Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Podawać jajko pastę kanapkową :-) Przepyszne :-)

gold_butterfly pisze...

gold_butterfly@o2.pl

Anonimowy pisze...

Odkąd odkryłam olej kokosowy zagościł na stałe u mnie w domu. Dzięki niezwykłym właściwościom posiada szeroki zakres zastosowań - używam go w kuchni zarówno do przyrządzania potraw słodkich, jak i wytrawnych, a także jako rewelacyjnego kosmetyku. Uwielbiam go za subtelny, kokosowy aromat (używam tylko oleju nierafinowanego).

Dziś proponuję lekki i puszysty omlet biszkoptowy z kokosową nutą, jaką nadaje mu właśnie olej kokosowy.

Potrzebujemy:
- 2 duże jajka, albo 3 mniejsze, białka i żółtka oddzielnie
- szczypta soli
- pół łyżeczki oleju kokosowego

Ulubione dodatki:
- twarożek, owoce, dżem

Patelnię smarujemy olejem kokosowym. Białka ubijamy na sztywną pianę, w międzyczasie dodajemy szczyptę soli. W momencie gdy białka są ubite, nagrzewamy patelnię. Do ubitych białek dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Masę wylewamy na patelnię, smażymy z obu stron.


Ja najczęściej podaję ten omlet z twarożkiem (ok.70g twarogu + łyżeczka jogurtu naturalnego+łyżeczka płynnego miodu) i owocami. Jako że sezon truskawkowy w pełni, dziś omlet z twarożkiem i truskawkami.

Pyycha.
Zdjęcie wysłałam na maila.
Pozdrawiam

h_anka

h_anka@wp.pl

Anonimowy pisze...

Kolejna propozycją z użyciem oleju kokosowego

Sernik kokosowy z truskawkową pianką

Sernik:
7 jajek
1 kg zmielonego twarogu (u mnie śmietankowy President)
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju kokosowego
ok. 1/2 szklanki śmietanki kokosowej (gęsta część z 1 puszki mleka kokosowego – puszkę mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce ostrożnie odwracamy do góry dnem, odlewamy wodę kokosową – nie będzie nam potrzebna, gęstą śmietankę używamy do sernika)
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy


-Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
-Ubić żółtka na wysokich obrotach dodając powoli cukry (żółtka muszą być prawie białe), dodać budynie
-Na niskich obrotach dodawać ser, śmietankę i olej kokosowy, połączyć w jednolitą masę.
- Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy (połączyć delikatnie łyżką).
Przelać do tortownicy (26cm) i wstawić do piekarnika (175 C) z kąpielą wodną. Piec przez 15 min, później obniżyć temperaturę do 120 C i piec jeszcze 90 min. Studzić w uchylonym piekarniku.
-Gdy sernik będzie całkowicie ostudzony, przygotować truskawkową piankę

Truskawkowa pianka:
450 g mrożonych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny w proszku

oraz
300 ml śmietanki 30%
200 ml śmietanki 36%
5 łyżek cukru pudru

- Zamrożone truskawki wrzucić do garnka z grubym dnem, podgrzewać ok. 5 min. potrząsając garnkiem. Zostawić do całkowitego rozmrożenia, a następnie przetrzeć przez sito . Do przetartego musu dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Wymieszać
-Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku, tak aby nie było grudek.
-Do żelatyny dodać ok. 2 łyżki musu, wymieszać, i dopiero tak zaprawioną żelatynę dodać do pozostałego musu. Wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
-Śmietanki ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania zacząć dodawać cukier puder.
-Do ubitej śmietanki dodać mus truskawkowy, miksując krótko na najniższych obrotach.
-Krem truskawkowy wyłożyć na sernik, schłodzić przez noc w lodówce


Pozdrawiam
h_anka

h_anka@wp.pl

tinah pisze...

Tabbouleh na komosie ryżowej z olejem rzepakowym
-komosa ryżowa /quinoa/ - 125 ml
-ogórek – pół średniej sztuki
-pomidory daktylowe – około 200 g
-papryka – pół średniej sztuki
-czosnek – 1 ząbek /dość duży/
-mięta – garść
-natka pietruszki – garść
-orzechy arachidowe i pistacje – garstka
-sok i skórka z cytryny – według upodobań
-domowy ocet cytrynowo-miętowy – łyżka
-olej rzepakowy – łyżka
-sól i pieprz
Komosę zalewam około 300 ml wody i solę. Zagotowuję i pozostawiam na małym ogniu do pochłonięcia wody. Studzę.
Ogórka kroję na pół wzdłuż i łyżeczką wyskrobuję nasiona. Kroję w plastry. Pomidory kroję na ćwiartki albo ósemki – zależy jak duży się trafi. Paprykę przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Siekam natkę i pietruszkę. Orzechy i pistacje też. I podprażam na suchej patelni /co za aromat!/. Wszystko mieszam z komosą.
Łączę cytrynę, ocet i olej. Czosnek przeciskam przez praskę. Solę i pieprzę. Zalewam tabbouleh dressingiem i mieszam. Odstawiam do lodówki, do schłodzenia.
Na wierzch układam miętę, sypię orzechami i skórką cytrynową, polewam delikatnie olejem rzepakowym.

tinah pisze...

Fuczki z twarogiem łososiowym

FUCZKI
-100 g mąki z 3 ziaren
-50 g mąki żytniej razowej
-jajo
-150 ml pełnotłustego mleka
-250 g kapusty kiszonej
-garść koperku
-2 łyżki oleju rzepakowego
-sól i pieprz
-olej rzepakowy do smażenia-

PASTA
-150 g twarogu półtłustego
-75 g łososia wędzonego
-połowa niewielkiego ogórka szklarniowego
-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
-sól i pieprz
-prażone pestki dyni
-olej rzepakowy
Mąki przesiewam do dużej miski. Jajo rozkłócam z mlekiem, olejem, solą i pieprzem. Mieszam z mąką tak długo, aby masa była gładka i bez grudek. Kapustę opłukuję i odciskam dokładnie. Kroję dość drobno z koperkiem. Dodaję do ciasta. Mieszam do dokładnego połączenia.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego staram się zastępować nim inne rodzaje tłuszczu. Nakładam niewielką porcję ciasta /powinno wystarczyć na 4-5 placków/. Nie chcę, żeby placki były zbyt grube. Smażę, dolewając oleju według potrzeby.
W międzyczasie przygotowuję pastę twarogową. Ser kruszę i mieszam z jogurtem, solą i pieprzem. Ogórka kroję na pół, łyżeczką usuwam miąższ z nasionami /ogórki zawsze dokładnie myję i nie obieram ze skórki/. Łódki ogórkowe przepoławiam i kroję na małe kawałki. Łączę z serem. Łososia szarpię widelcem i dodaję do pasty twarogowej. Wszystko dokładnie mieszam.
Ciepłe placki układam na talerzu razem z pastą. Skrapiam delikatnie olejem rzepakowym. Dekoruję podprażonymi pestkami dyni i koperkiem.

kuchennefascynacje pisze...

Chińskie ciasteczka z zielonym groszkiem

Składniki :

120 g mąki
100 g mrożonego groszku
70 g cukru pudru
80 ml oleju ( najlepiej rzepakowy )

Groszek rozmrażamy, miksujemy na puree. Wszystkie składniki razem z puree groszkowym mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kulki około 3cm średnicy, układamy blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Pieczemy w temp. 170°C przez 20-25 minut. Jeśli chcemy żeby były ładnie zielone musimy pilnować żeby nie przyrumieniły się z wierzchu.

Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna

Ewelina Kalinka pisze...

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zastąpić jedną łyżkę cukru łyżką cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- truskawki
- cukier puder

Wykonanie:
1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę.
2. Przełożyć do niedużej (około 24 cm średnicy), okrągłej formy, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Piec do suchego patyczka. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

Smacznego!

gosia j pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
gosia j pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Muffinki z czereśniami :)

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
250 g czereśni
Składniki na kruszonkę:

80 g mąki pszennej
40 g masła
40 g cukru


Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia i zagnieść kruszonkę, odstawić.

Czereśnie umyć i wydrylować, przekroić na połówki, odłożyć.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki, czyli jajko, mleko i olej.

Do mokrych składników dodać suche, całość połączyć.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek, na wierzchu układać czereśnie, całość posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

andziullina pisze...

Proponuję łatwą i szybką sałatkę z wędzoną rybą

jajka, ugotowane na twardo
cebulka dymka
ogórki kiszone
wędzona ryba, np. makrela, trewal, śledź lub inna ulubiona
natka pietruszki
pieprz
olej z pestek dyni


Jajka przekrawamy na ćwiartki, rozdrabniamy widelcem Cebulkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę. Rybę bardzo dokładnie obieramy z ości. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy odrobinę oleju i posiekaną natkę. Całość mieszamy. Podajemy z razowym pieczywem.

*Do sałatki można dodać także niewielką ilość ugotowanego ryżu, chociaż ja zazwyczaj nie daję.
Nie podaję też dokładnych proporcji, gdyż wszelkie sałatki (jak zresztą wiele innych potraw, z wyjątkiem ciast, do których odmierzam składniki) robię na oko, kierując się intuicją i własnymi kubkami smakowymi, doprawiając potrawę w razie potrzeby.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi