sobota, 17 maja 2014

Zapiekanka kalafiorowa z ryżem

Składniki:
- 1 mały kalafior
- 100g ryżu
- 1 czerwona papryka
- 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1cebula
- 2 jajka
- pęczek koperku
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej
- masło+bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotowy przekładamy na sitko, następnie w misce ugniatamy go widelcem. Ryż również gotujemy w osolonej wodzie, mieszamy go z kalafiorem, studzimy.
2. Paprykę i pomidory kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, warzywa podsmażamy na oleju, później dodajemy do ryżu i kalafiora. Następnie wbijamy jajka, wsypujemy posiekany koperek, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku czerwoną papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, przekładamy masę warzywno-ryżową, wyrównujemy łyżką i zapiekamy przez ok. 35 min. w 180 stopniach. Gotową zapiekankę można podać dodatkowo z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem.

1 komentarze:

Kasia pisze...

Jaki fajny pomysł na kalafiora, koniecznie muszę zrobić taka zapiekankę :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi