czwartek, 29 maja 2014

Pomarańczowy kurczak - akcja pokochaj olej rzepakowy

Składniki:
- 6 nóżek z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka tartej skórki pomarańcza
- 1 łyżka sezamu
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól

Sposób przygotowania:
1. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy mieszamy z miodem, startym imbirem i skórką pomarańczy oraz z olejem. Kurczaka oczyszczamy, zalewamy pomarańczową marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
2. Po tym czasie kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną soli, sezamem, układamy plastry drugiej pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50 min. (od czasu do czasu mięso polewamy marynatą, aby za bardzo się nie spiekło). Gotowe podajemy z ziemniakami i sałatką.


„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędnym produktem mojej kuchni, świetnie sprawdza się do przygotowania dań wytrawnych, jak i wypieków słodkości”

3 komentarze:

http://keepfitandbebeauty.blogspot.com/ pisze...

Mniam,mniam- jak najbardziej polecam olej rzepakowy :)

Justyna Żak pisze...

świetne połączenie smaków:)

Kasia pisze...

Wszystko robię na oleju rzepakowym, bo ma najbardziej neutralny smak. A kurczak wygląda bardzo smakowicie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi