czwartek, 27 marca 2014

Knedle z białym serem

Składniki:
*na ciasto
- 1kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
*na nadzienie
- 0,5kg białego sera
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
*dodatkowo
- roztopione masło do polania
- gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotowe rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę, studzimy. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, dokładnie wyrabiamy ręką.
2. Ser ugniatamy widelcem z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami.
3. Na dłoni formujemy niewielki placuszek z ziemniaczanego ciasta, na środku kładziemy łyżeczkę farszu serowego, zawijamy i formujemy kulki.
4. Knedle gotujemy we wrzątku, gdy wypłyną na wierzch zostawiamy jeszcze na palniku przez ok. 3-4 min. Gotowe wyciągamy z wody, polewamy roztopionym masłem, posypujemy czekoladą lub cukrem.

2 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Pyszności

Kasia pisze...

Jakie śliczne i apetyczne, dawno już nie jadłam knedli...

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi