piątek, 7 lutego 2014

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

Składniki:
- 250g ulubionego makaronu
- 250g świeżego łososia
- 250g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści pokruszonego sera cheddar
- 100ml śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- papryka w proszku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy w słupki, przyprawiamy go solą, pieprzem i  słodką papryka, odstawiamy na kilka minut.
2. Szpinak przekładamy do garnka i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje, następnie przyprawiamy do smaku, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, wlewamy śmietanę, zagotowujemy, by zgęstniał.
3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
4. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wsypujemy ugotowany makaron, następnie wykładamy szpinak, łososia, posypujemy serem i plasterkami pozostałego czosnku, zapiekamy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Inspiracja: zgotowani


7 komentarze:

Agata pisze...

Uwielbiam zapiekanki! W sam raz dla takiego łososiożercy, jak ja :)

Koko pisze...

To musi być pyszne! Uwielbiam szpinak, łososia i zapiekanki w ogóle :) Mniam!

wenus-lifestyle pisze...

Z wielką przyjemnością przetestuję, bo bardzo lubię łososia i szpinak, razem musi genialnie smakować :P

http://keepfitandbebeauty.blogspot.com/ pisze...

uwielbiam łososia:) muszę wypróbować ten przepis:)

Justyna Żak pisze...

zdrowy pomysł:)

Anonimowy pisze...

Zapiekanka przepyszna, przepis w 100 % sprawdzony. Serdecznie polecam! :))

Monia pisze...

dostałam takie ślinotoku patrząc na fotki, że w ten weekend będę robiła tę potrawę :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi