poniedziałek, 17 lutego 2014
Tort bezowy z owocami
Składniki:
*na bezę
- 6 białek
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- cukier puder
- owoce np. ananas, brzoskwinie, wiśnie
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, na sam koniec wsypujemy mąkę, wlewamy ocet i miksujemy, aż powstanie gęsta, szklista masa.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy ok. 20cm, wykładamy na niego masę białkową.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 5 min., następnie pieczemy w 150 stopniach przez 1,5 godz. Studzimy w uchylonym piekarniku.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie miksujemy serkiem, dodajemy cukier puder do smaku. Wystudzoną bezę smarujemy śmietanowym kremem, na wierzch kładziemy owoce.
*na bezę
- 6 białek
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- cukier puder
- owoce np. ananas, brzoskwinie, wiśnie
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, na sam koniec wsypujemy mąkę, wlewamy ocet i miksujemy, aż powstanie gęsta, szklista masa.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy ok. 20cm, wykładamy na niego masę białkową.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 5 min., następnie pieczemy w 150 stopniach przez 1,5 godz. Studzimy w uchylonym piekarniku.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie miksujemy serkiem, dodajemy cukier puder do smaku. Wystudzoną bezę smarujemy śmietanowym kremem, na wierzch kładziemy owoce.
Etykiety:
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
wygląda przez pysznie , bardzo lubię torty bezowe:D
Beza to sztuka!Super Ci wyszła :)
Pozdrawiam,
AGATA
Pozazdrościć, piękna wyszła :)
cudo!:)
Lubię bezę, ale nigdy jej nie robiłam, trochę się boję... mam nadzieję, że mi wyjdzie jak powinna ;)
Prześlij komentarz