poniedziałek, 17 lutego 2014

Tort bezowy z owocami

Składniki:
*na bezę
- 6 białek
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
*dodatkowo
- 250ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- cukier puder
- owoce np. ananas, brzoskwinie, wiśnie

Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, na sam koniec wsypujemy mąkę, wlewamy ocet i miksujemy, aż powstanie gęsta, szklista masa.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg o średnicy ok. 20cm, wykładamy na niego masę białkową.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 5 min., następnie pieczemy w 150 stopniach przez 1,5 godz. Studzimy w uchylonym piekarniku.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie miksujemy serkiem, dodajemy cukier puder do smaku. Wystudzoną bezę smarujemy śmietanowym kremem, na wierzch kładziemy owoce.


5 komentarze:

Justyna Żak pisze...

wygląda przez pysznie , bardzo lubię torty bezowe:D

Bo(ro)n Appétit pisze...

Beza to sztuka!Super Ci wyszła :)


Pozdrawiam,

AGATA

Kasia pisze...

Pozazdrościć, piękna wyszła :)

Antenka pisze...

cudo!:)

Koko pisze...

Lubię bezę, ale nigdy jej nie robiłam, trochę się boję... mam nadzieję, że mi wyjdzie jak powinna ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi