środa, 19 lutego 2014
Sezamowiec
Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kostka margaryny
* na masę sezamową
- 1,5 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 5 dag masła
*na masę kokosową
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 20dag wiórków kokosowych
*na masę chałwową
- 20dag chałwy
- 12dag masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, formujemy dwie równe kulki. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem dwie równej wielkości blaszki (jeśli nie mamy dwóch takich samych, najpierw pieczemy pierwszą część ciasta, a później kolejną).
2. Składniki na masę sezamową wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Gorącą masę wylewamy na jedną część ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Na samym końcu mieszamy z wiórkami. Drugie ciasto smarujemy dżemem, wykładamy masę z białek i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.
4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z pokruszoną chałwą tak, by nie było grudek.
5. Wystudzone ciasto sezamowe smarujemy kremem chałwowym i przykrywamy drugim ciastem, warstwą kokosową do góry. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej zostawiamy na całą noc).
Inspiracja: znerwicowanażona
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kostka margaryny
* na masę sezamową
- 1,5 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 5 dag masła
*na masę kokosową
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 20dag wiórków kokosowych
*na masę chałwową
- 20dag chałwy
- 12dag masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, formujemy dwie równe kulki. Każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem dwie równej wielkości blaszki (jeśli nie mamy dwóch takich samych, najpierw pieczemy pierwszą część ciasta, a później kolejną).
2. Składniki na masę sezamową wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Gorącą masę wylewamy na jedną część ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Na samym końcu mieszamy z wiórkami. Drugie ciasto smarujemy dżemem, wykładamy masę z białek i pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach.
4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z pokruszoną chałwą tak, by nie było grudek.
5. Wystudzone ciasto sezamowe smarujemy kremem chałwowym i przykrywamy drugim ciastem, warstwą kokosową do góry. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej zostawiamy na całą noc).
Inspiracja: znerwicowanażona
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Apetyczne ciacho :)
Uwielbiam to ciasto! U mnie w domu zawsze znika w zastraszającym tempie :)
ciasto wygląda rewelacyjnie:)
wygląda cudownie:)
Nigdy jeszcze nie jadłam ciasta z sezamem. Zaciekawiłaś mnie :) Czy jest ono bardzo słodkie?
Słodkie, ale bez przesady, jak dla mnie z kwaśnym dżemem idealne :)
to moje ukochane ciasto,ale mam troszkę inne proporcje-do masy ucieram całe masło+3 szt chałwy/po 10dkg/-najlepsza ODRA-BRZEG i zero cukru
świetnie ktoś kiedyś wymyślił to zestawienie smaków-kwaśna czarna porzeczka i uprażony sezam,kokos i orzechowy słodki smak chałwy super smak najlepsze po ok 3 dniach
Prześlij komentarz