piątek, 21 lutego 2014

Cannelloni z mięsem mielonym

Składniki:
*na sos
- 4 pomidory
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- cukier do smaku
*dodatkowo
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 5 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 5 pieczarek
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100g żółtego sera
- 1 łyżka oleju
- 1 opakowanie makaronu cannelloni

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie sosu zaczynamy od rozgrzania oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i bazylię, następnie dodajemy pokrojone świeże pomidory, pomidory z puszki, przecier, jedną szklankę wody, gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, cukrem do smaku, ewentualnie przyprawą typu vegeta.
2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, dodajemy startą marchewkę i pieczarki, chwilę smażymy, następnie wrzucamy mięso, pokrojone suszone pomidory, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso studzimy, później wbijamy jajko, wsypujemy 1/3 startego sera, mieszamy.
3. Rurki napełniamy mięsnym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Całość zalewamy pomidorowym sosem.
4. Zapiekamy ok. 15 min. w 180 stopniach, następnie posypujemy pozostałym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. (do miękkości makaronu).

4 komentarze:

Justyna Żak pisze...

pycha:) zjadłabym takie:d

Kasia pisze...

Cannelloni jadłam dawno temu... Czas sobie przypomnieć tę potrawę :)

Rudy Anioł pisze...

Oj jak dawno nie robiłam cannelloni, wygląda bardzo smacznie http://przepis3.blogspot.com/

Koko pisze...

Nigdy nie robiłam cannelloni, więc chyba czas wypróbować. Przepis zachęca i zdjęcie również :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi