czwartek, 2 stycznia 2014

Sałatka śledziowo-buraczkowa

Składniki:
- 2 buraki ugotowane w łupinach
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 4 płaty śledziowe (wcześniej odsolone)
- 1 mała czerwona cebula
- sól i pieprz
- majonez
- natka pietruszki do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Marchewki i ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie (uważać, by nie były zbyt miękkie), gotowe kroimy w kostkę.
2. Cebulę drobno siekamy, a śledzie kroimy na mniejsze kawałki.
3. W misce układamy połowę śledzi, posypujemy połową cebuli, na to układamy 1/2 marchwi, ziemniaków i buraczków, smarujemy majonezem. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami śledzie, cebula, marchew, ziemniaki, buraczki, majonez. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi