wtorek, 31 grudnia 2013

Ryba w pomidorowej galarecie

Składniki:
- 3 średnie filety białej, morskiej ryby
- 1/2 szklanki zielonego groszku z puszki
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- kilka kropel soku z cytrtyny
- 1 szklanka soku pomidorowego (użyłam domowego przecieru)
- 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:
1. Do 300ml wody wkładamy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy, gdy płyn zacznie wrzeć, kładziemy oczyszczone filety i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy rybę, dzielimy ją na mniejsze kawałki, wyciągamy ości.
2. Wywar cedzimy, następnie wlewamy do niego sok pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
3. Na półmisku układamy kawałki ryby, skrapiamy delikatnie cytryną, wsypujemy równomiernie groszek i zalewamy przygotowanym wywarem rybno-pomidorowym. Wstawiamy do lodówki, by galareta stężała, przed podaniem przyozdabiamy plasterkami cytryny i pietruszką.


0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi