wtorek, 17 grudnia 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasów
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 3 łyżki octu winnego
- 1 szklanka ketchupu
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- ryż
- olej

Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem, podsmażamy na oleju, następnie przekładamy do miski.
2. Papryki, marchewkę oczyszczamy, kroimy w małe paski, cebulę siekamy, ananasy kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 8 min.
3. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, sok z puszki ananasów, dodajemy ketchup, ocet, imbir, słodką paprykę, cukier, zagotowujemy, zabielamy mąką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do sosu wrzucamy podsmażonego kurczaka i warzywa, gotujemy do ich miękkości ok. 20 min., od czasu do czasu mieszając, by nie przypalić. Gotowy sos podajemy z ryżem.

1 komentarze:

Magda C. pisze...

Pycha!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi