niedziela, 17 listopada 2013

Dorsz pod orzechową kołderką

Składniki:
- 4 filety z dorsza
- sok z cytryny
- 5 ziemniaków
- sól i pieprz
- 1 cukinia
- 5 łyżek tartej bułki
- 10dag posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki startego parmezanu
- 5dag masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- otarta skórka z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka  ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:
1. Filety skrapiami sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 min. do lodówki.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, następnie kroimy na talarki, a cukinię w plasterki.
3. W misce mieszamy tartą bułką z orzechami, parmezanem i masłem. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plasterki ziemniaków i cukinii, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem, odrobiną soli. Rybę smarujemy masą orzechową, układamy na warzywach i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. w 180 stopniach. Gotowe danie dekorujemy orzechami i cytryną.

3 komentarze:

Malwinka pisze...

Smaczny pomysł na rybkę!

Nashelly pisze...

Pyszny sposób na rybkę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

flips pisze...

Ostatnio robiłem grillowanego łososia w ziołach. Teraz trzeba będzie spróbować dorsza :D.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi