wtorek, 19 listopada 2013

Chlebek z masłem orzechowym

Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 400g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki powideł
- 1/2 łyżeczki soli
- 200-250 ml letniej wody
- garść orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Masło topimy i studzimy.
2. Do suchych składników dodajemy na zmianę masło i wodę, wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i odchodzić od ręki. Następnie ciasto oprószamy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i cienko wałkujemy, później smarujemy powidłami, masłem orzechowym, posypujemy orzechami. Ciasto kroimy na dwa prostokąty, następnie każdy na mniejsze prostąkąty. Każdy kawałek składamy na pół. Formę (prostokątną lub małą tortownicę) smarujemy masłem, wkładamy złożone kawałki, jeden obok drugiego i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia.
4. Chlebek pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Gotowy studzimy, można posypać cukrem pudrem.

5 komentarze:

Ervisha pisze...

Robiłam niedawno taki sam ;D

gin pisze...

Wygląda pysznie :)

babka z rodzynkiem pisze...

Musi być pyszny:-)

Jula G. pisze...

już kocham ten chlebek!

brechot pisze...

Pysznie wygląda

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi